De komkommer teelt

Op ons bedrijf zijn er 3 teelten per jaar. Vroeger was dat maar 1 teelt per jaar en dan was er in november en december een slateelt. Maar nu zijn we helemaal gespecialiseerd in de komkommerteelt.

Er worden meerdere teelten per jaar geplant zodat er een maximale kwaliteit komkommers geteeld kan worden en ook makkelijker gewerkt kan worden. Want hoe ouder het gewas des te meer arbeid gaat het kosten en de kwaliteit gaat ook achteruit (meer Klasse 2)

De eerste planting is eind december, de tweede eind april en de laatste eind juli.

De komkommerplanten worden gezaaid bij Plantenkwekerij Jongerius in Houten. Als de planten 31 dagen (winter) oud zijn (in voorjaar en zomer 21-24 dagen) worden ze geplant en wordt er een touwtje bij gehangen zodat ze omhoog kunnen groeien. De touwtjes hangen aan een draad zo’n 2,2 meter boven de grond. De planten moeten langs het touw omhoog ingedraaid worden en als de plant bij de draad is wordt de kop uit de plant gehaald en vast gebonden.

Bij de draad worden 2 zijscheuten aangehouden en die worden over de links en rechts over de draad heen gelegd.

En dan kunnen de eerste komkommers geoogst worden. In de winter duurt dat ongeveer 60 dagen en in de zomer ongeveer 40 dagen vanaf het moment van zaaien.  In de winter wordt de plant 3 keer geoogst en in de zomer minimaal 5 keer per week. Dat komt natuurlijk door het mooiere weer waardoor de komkommers heel snel groeien.

Een komkommerplant houdt erg veel van licht en warmte! Daarom is het in de kas minimaal zo’n 20 graden!

Voorkomende werkzaamheden in de komkommerteelt zijn:

Planten, touwhangen, indraaien, pluizen, vruchtdunnen, bladplukken oogsten en sorteren.

Zo ongeveer begin november stopt de komkommerteelt. Door de kou en de steeds minder hoeveelheid licht (zon) is het over met de groei van de komkommers, dan wordt de kas helemaal ontruimt en zeer grondig schoongemaakt zodat we eind december weer met een schone frisse kwekerij kunnen planten.

Bekijk ook onze bedrijfsvideo op de home pagina van deze website voor meer informatie en beelden van de komkommerteelt

© Copyright - Komkommer Kwekerij Nood Oost